Vlastní dílna aneb ráj každého domácího kutila

Dílna, Domov, Pomocníci na zahradě i v domácnosti, Volný čas, Zařizujeme

Pověsit obrázek na zeď, dotáhnout šrouby na vrzající židli, či slepit rozbitý květináč, na podobné drobné domácí opravy má základní vybavení téměř každý z nás. Ať už je na ně vyhrazen jeden šuplík v kuchyni, nebo bedna v pracovně, jistě se nějaký ten šroubovák, kladívko, pár hřebíků a nějaké to lepidlo najde snad v každé domácnosti.

Pokud se ale naše srdce touží pustit do něčeho většího, jako na příklad zrenovovat starou stoličku, vyrobit krmítko pro ptáčky nebo třeba svařit stojan na kola, bedna s nářadím už nám zřejmě stačit nebude. K většímu kutění už potřebujeme i nějaký ten prostor. Každý sice tu možnost v podobě volného pokoje, či garáže nemáme, ale pokud toužíme něco tvořit, opravovat, upravovat nebo renovovat, a prostor pro vlastní dílnu, nebo alespoň dílničku, se naskytne, neváhejme a pusťme se do jejího zařizování.

dílna
Nářadí

Zařizování dílny není v podstatě nijak náročné, musíme ale počítat, že všechno vybavení nepořídíme najednou. Nářadí a nástroje budeme totiž průběžně dokupovat, podle toho, do čeho se budeme zrovna pouště. Lze tedy říct, že kompletně výbavou dílnu budeme mít až po několika letech.

Základní, startovací, vybavení, které by nemělo chybět v ráji žádného kutila, je však v podstatě jednotné, ať už pracujeme rádi se dřevem, kovem nebo jinými materiály.

V tomto článku jsme pro vás přehledně sepsali zmíněný nejnutnější základ, od kterého je dobré odstartovat při zařizování vlastní domácí dílny. Dozvíte se, jak by měl vlastní prostor vypadat, jaké základní nářadí a další vybavení si pořídit, a jaké přístroje by pro začátek určitě neměly chybět.

PROSTOR

Ideální je samozřejmě samostatná místnost, pokud jí ale náš domov nedisponuje, může stačit i garáž nebo jen nějaký pracovní koutek. Většina kutilů ve skutečnosti pro svou dílničku využije jakýkoliv prostor, který se naskytne.
Dokonce je možné pěknou dílnu vybudovat i v zahradním domku vhodné velikosti. Toto řešení se stává v poslední době velmi oblíbené právě v případě, že v domě není žádná volná místnost. Velmi rychle tak získáme prostor, který v případě zahradních domků s dvojitými stěnami můžeme využívat po celý rok.

nářadí do dílny
Nářadí

TEPLO

V tom nejlepším případě by dílna měla být samozřejmě vytápěná, abychom ji mohli naplno využívat. Zpočátku se může zdát, že topení v dílně není třeba, zejména proto, že si ji pravděpodobně budeme zařizovat v jarních a letních měsících, ale věřte, že není nic nepříjemnějšího než pracovat v zimě se zkřehlými prsty. Nehledě na případná nebezpečí spojená s jejich necitlivostí a prací s ostrými nástroji.

Pokud místnost není součástí domu, a nemá tedy ústřední topení, máme v řešení tohoto problému dvě možnosti. Tou první je pořízení krbu, či kamen. Jejich pořízení, instalace a zprovoznění však není nejlevnější a je nutné počítat i s tím, že budeme muset vždy myslet na topení. Tedy chystat dřevo, či jiné palivo, rozdělávat oheň a průběžně přikládat.
Daleko pohodlnější variantou se zdá být možnost druhá, kterou je koupě elektrického topidla. Velmi efektivně a rychle díky němu dílnu vyhřejeme místnost na příjemnou teplotu, bez nutnosti zdlouhavých příprav.

OSVĚTLENÍ

Kvalitní osvětlení celého prostoru dílny není jen o tom, abychom na práci dobře viděli, ale díky němu si udržíme i dobrý zrak, který se při práci ve špatném světle velmi rychle kazí. Mysleme tedy i na své zdraví a dílnu opatřeme dostatečně výkonnými stropními světly a několika stolními lampami, které bude v případě potřeby možné přemístit.

PRACOVNÍ STŮL

Pracovní stůl, neboli ponk, je základem a středem každé dílny. Měl by být dostatečně pevný a stabilní. Ideálně se silnou kovovou konstrukcí a vyměnitelnou tvrdou dřevěnou deskou. Pokud očekáváme, že nebudeme pracovat pořád jenom ve stoje, je dobré si pořídit i kvalitní židli. Na správně vybaveném pracovním stole by neměl chybět ani kvalitní svěrák.

ÚLOŽNÉ PROSTORY

Posledním základním vybavením místnosti, ve které budujeme naši domácí dílnu, jsou úložné prostory. Těch by měl být dostatek, abychom mohli přehledně uložit všechno nářadí, přístroje i materiály. K základním kouskům patří různé otevřené regály a police, pracovní skříně, zásuvkové díly, dílenské skříně, úložné boxy a organizéry různých velikostí.

V dílně se neztratí ani tabule, ať už magnetická nebo korková. Skvělou službu udělá nástěnný organizér nářadí, který je prakticky vymyšlen tak, aby veškeré naše drobnější vybavení bylo dobře organizované a přehledné.

dílna
Nářadí

ZÁKLADNÍ NÁŘADÍ A DALŠÍ VYBAVENÍ

Jak už jsme se zmínili dříve, neočekávejme, že si všechno nářadí, které budeme potřebovat, pořídíme hned na začátku. Níže jsme pro vás sepsaly ty nejzákladnější kousky, které by vám neměli určitě do začátku chybět.

SPOJOVACÍ MATERIÁLY

Základ tvoří hřebíky různých velikostí, dále šroubky, matičky, podložky, těsnění a hmoždinky. Hodí se pořídit i nějaká základní lepidla, jako je univerzální lepidlo do domácnosti, vteřinové lepidlouniverzální montážní lepidlo. Zejména ženy pak ocení tavnou pistoli, a vhod přijdou i různé druhy lepicích pásek a drátků. Pořídit si můžeme i nějaký ten tmel. Na drobné opravy se hodí tmel na dřevo, omítkový tmel i tmel silikonový.

RUČNÍ NÁSTROJE

Kladívko a několik šroubováků se najde v každé domácnosti, ale do dílny k nim nezapomeňme ještě pořídit například sadu klíčů, kombinované kleště, štípací kleště, pilu na dřevo i na kov a nepostradatelným pomocníkem při mnoha činnostech je i ostrý zalamovací nůž. Některé nástroje můžeme pořídit i v různých sadách, jako například gola sadu, sadu pilníků, sadu šroubováků, sadu kleští nebo jako kufry, či skříňky s nářadím.

dílna
Ochranné rukavice

OCHRANA

Při práci je důležité myslet i na naše zdraví a při činnostech, kdy je to vhodné, používejme ochranné prostředky. Na řezání, či broušení nasaďme ochranné brýle a rukavice, v případě, že bude vznikat prach, je dobré nasadit i respirátor. Ochranný, či spíše pracovní, oděv by měl být samozřejmostí.

MĚŘENÍ

Ve správné dílně nesmí chybět několik metrů a jiných měřících zařízení. Mimo metru rozkládacíhozavinovacího, využijeme i kovové pravítko a posuvné měřítko. Z digitálního vybavení to může být měřič vzdálenosti nebo multimetry. Posledním základním měřícím zařízením je vodováha, která má široké využití.

STAVBA

Na základní stavební úpravy nebo opravy je třeba také myslet. Vhod může přijít zednická lžíce, nějaká ta špachtle, kladivo a třeba i vytlačovací pistole na tmely, silikony a lepidla.

MALOVÁNÍ

Základní malířské a natěračské vybavení by také mělo být v každé domácnosti. Malířský váleček s mřížkou si můžeme pořídit v několika velikostech a stejně tak i ploché i kulaté štětce. Ochranná plachta nebo fólie se při malování nebo natírání také neztratí.

ÚKLID

Aby zůstala dílna přehledná a bezpečná, je nutné si ve věcech udržovat neustále pořádek. A to znamená nejen mít nářadí přehledně uložené, ale udržovat v čistotě celou místnost. Opatříme si tedy do dílny i odpadkové koše na různé materiály. Chybět by neměl ani smetáček s lopatkou a velký smeták. Pokud je to možné, hodí se i malý vysavač, se kterým bude úklid daleko efektivnější a rychlejší.

šroubovák
Akumulátorový šroubovák

ZÁKLADNÍ PŘÍSTROJE

Přístrojů, které si můžeme do dílny pořídit, a usnadnit si tak práci, je opravdu hodně. Níže najdete ty asi nejzákladnější, ale věřte, že v průběhu času budete i v tomto směru svoji dílnu dále rozšiřovat a obohacovat o nové kousky, podle toho, do čeho se rozhodnete pustit.

V základu lze tyto přístroje dělit podle typu pohonu. Jsou jimi přístroje ruční, neboli mechanické, elektrické, které potřebují blízkost připojení do elektrické sítě, akumulátorové s bateriemi s různou výdrží, a nakonec přístroje pneumatické, k jejichž provozu potřebujeme kompresor. Zvláště pak stojí motorové přístroje, jejichž zástupci jsou motorové pily.

VRTÁNÍ

Existuje mnoho vrtaček, které se liší svojí velikostí a výkonem. Dělí se na ruční vrtačky a vrtačky stolní. Hodí se k nim pořídit i sady vrtáků do různých materiálů.

ŠROUBOVÁNÍ

Práci s klasickým šroubovákem známe všichni, zásadně však utahování a povolování šroubů a šroubků usnadní akumulátorový šroubovák.

BROUŠENÍ

Brusný papír je sice dobrá věc, ale práce s ním není zrovna snadná a rychlá. Pokud chceme něco rychle zbrousit různé brusky a frézy přijdou vhod. Patří sem vibrační bruska, úhlová bruska, bruska dvoukotoučová, ale i různé druhy leštiček.
V případě, že budeme potřebovat odstranit z nějakého povrchu vrstvu barvy, bude se nám hodit i horkovzdušná pistole.

ŘEZÁNÍ

Kromě ručních pilek a pil, práci se dřevem, kovem a třeba i plastem, zjednoduší různé elektrické pily. Od pily kotoučové, přes pilu stolní až po pilu přímočarou. Zařadit sem můžeme i motorové pily.

NĚCO NAVÍC, CO SE MŮŽE HODIT

Do poslední kategorie zařazujeme už nadstandartní vybavení, které většinou v základu není nutné. Patří sem zařízení, které nám pomohou při manipulaci s různými věcmi, jako různé zvedáky, žebříky, pracovní kozy, pracovní plošiny a schůdky.

nářadí do dílny
Nářadí




Jak už jsme se několikrát zmínily, kompletní vybavení domácí dílny je vlastně běh na delší trať. Podle toho, do čeho se zrovna pustíme, budeme postupně zjišťovat, co by se nám ještě mohlo hodit. Časem se nám tak bude naše vybavení rozšiřovat o další kousky.

Základním požadavkem na nářadí, nástroje i přístroje by měla však vždy být vysoká kvalita. Odvděčí se nám tak spolehlivostí a odolností. Kvalitní a odolné vybavení nám bude věrně a spolehlivě sloužit, a dílna tak bude časem bez problémů moci přejít do rukou dalších generací. Dokonce se může stát i cenným dědictvím.