Do přírody i města na kolečkových bruslích

In-line brusle, Kolečkové brusle, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Sport, Výlet, Zdravý pohyb, Zdravý životní styl

Při pohledu na ladně jedoucího bruslaře, který jako by se pohyboval bez větší námahy, nejednoho z nás napadne myšlenka: „Co takhle to zkusit?“

I když začátky jsou většinou opatrnější a možná nás čeká i nějaký ten pád, není se třeba kolečkových bruslí zaleknout. Patří totiž mezi sporty, které se naučí prakticky každý. Věřte, že pokud je jednou vyzkoušíte, pravděpodobně jim propadnete. Počáteční investice do tohoto sportu je sice nutná, ale „brusle pro začátečníka“ lze pořídit i kolem jednoho tisíce a další ochranné vybavení za pár set korun.

dětské kolečkové brusle

Kam vyrazit na brusle?

Hlavní podmínkou tohoto sportu, zejména v začátcích, je pevný a rovný povrch. Proto bývá bruslení na in-line bruslích považováno za městský sport, kde jsou právě k tomuto účelu vybudovány stezky. Ve skutečnosti lze vyrazit na brusle i na spoustu novějších cyklostezek, které mají často asfaltový povrch, na kterém se jezdí velmi dobře. Pro jistotu je ale dobré, před vlastní jízdou na kolečkových bruslích, cyklostezku projít a zjistit jestli je pro bruslení opravdu vhodná.

Na první vyzkoušení kolečkových bruslí je dobré najít nějaký rovný a široký kus cesty, kde bude možné si bezpečně vyzkoušet základní techniku jízdy i brždění. O pomoc v začátcích můžeme poprosit zkušenějšího bruslaře z řad našich přátel nebo rodiny, ale můžeme absolvovat i nějaký kurz pro začátečníky.

V tomto článku máme pro vás pár typů jak vybrat vhodné kolečkové brusle a co dalšího je k nim nutné ještě pořídit.

Typy kolečkových bruslí

Existuje několik typů kolečkových bruslí, podle toho pro jaký styl jízdy jsou vhodné. Pro začínající bruslaře jsou nejvhodnější rekreační nebo fitness kolečkové brusle. Ty jsou pohodlné, a přitom pevně fixují kotník, to zamezuje jeho případnému zvrtnutí. Mají čtyři kolečka střední velikosti i tvrdosti.

Dalším typem jsou kolečkové brusle terénní, na které je třeba už více zkušeností. Mají větší kolečka se vzorečkem a jsou určeny na jízdu například po lesních cestách.

Kolečkové brusle na rychlobruslení, jsou také určeny pro pokročilé jezdce. Většinou mají tři kolečka nápadně větší velikosti a hlavním rozdílem je nízká bota, která končí pod kotníkem. Ten tedy není zpevněný a proto je jízda na nich obtížnější.

Posledním typem jsou freestyle kolečkové brusle určené do skateparků. Protože jsou vhodné pro provádění nejrůznějších triků a skoků, jejich konstrukce je robustnější, pevně drží kotník a jejich kolečka jsou menší. Brusle tak zvládají časté a velké nárazy.

Specialitou jsou dětské brusle s vyměnitelným podvozkem, takzvané 2v1. Po připevnění spodní části s kolečky můžou děti vyrazit na cyklostezky a po výměně za nůž se rázem z bruslí kolečkových stanou brusle na led.

inline brusle
Výběr kolečkových bruslí

Výběr kolečkových bruslí

Při výběru kolečkových bruslí, zejména těch prvních, je třeba se držet několika zásad. Pokud nechceme naslepo investovat do nových kolečkových bruslí, když jsme si nikdy tento sport nevyzkoušeli, můžeme si je od někoho z přátel vypůjčit. Další možností je jejich vypůjčení v půjčovně. Nevýhodou v obou případech ale je, že s velkou pravděpodobností bude jejich bota sešlapaná a nebude nám proto pevně držet na noze. Což je klíčové pro první zkušenosti s in-line bruslemi.

Můžeme, však sáhnou po levnějších bruslích, protože i mezi nimi najdeme vhodné kousky, které jsou pro začínající bruslaře vhodné. Počáteční investice nebude tak velká a brusle účel splní. Po čase až nasbíráme více zkušeností a tento sport nás chytne, si můžeme pořídit dražší kousek.
Tady je několik zásad, které by měly první kolečkové brusle splňovat:

Bota bruslí musí pevně fixovat kotník.
Nesmí nikde tlačit.
Musí mít v oblasti kotníku kloub a vyřešené větrání.
Kolečka se musí volně točit bez zjevného drhnutí.
Pro začátečníky jsou vhodnější kolečka menší a měkčí, ty lépe kopírují terén a jsou pomalejší.
Pro zkušenější bruslaře jsou vhodná větší a tvrdší kolečka, dosáhneme na nich totiž větší rychlosti.

kolečkové brusle
Ochranné prvky

Ochranné prvky

Nikdy nezapomínejme na chrániče a další ochranné prvky a to nejen když s in-line bruslením začínáme. Pravděpodobnost pádu na kolečkových bruslích je totiž velká a k velmi vážnému a někdy bohužel i smrtelnému zranění dochází už při 11km/h. Pamatujme, že i sebelepšímu bruslaři se může nečekaně připlést do cesty bruslař méně zkušený, cyklista, dítko na procházce s rodiči, maminka s kočárkem nebo pes a nehoda je v mžiku na světě. Všichni víme, že cyklostezky i bruslařské stezky, zvláště za pěkného počasí, bývají vytížené. Spousta bruslařů, zřejmě z frajeřiny, jezdí bez jakýchkoliv ochranných pomůcek a věřte tomu, že jistě potkáte i pány bez triček a dámy v plavkách. Ti své zdraví riskují zcela nepochopitelně. K nebezpečnému pádu stačí opravdu jen jedno zaškobrtnutí. Nestyďme se a chraňme své zdraví, jízdu si pak budeme moci užívat bez obav.

CHRÁNIČE
Základní výbavou každého jezdce na kolečkových bruslích by měli být chrániče kolen. Kolena jsou totiž nejčastější obětí pádu.
Mysleme i na ochranu rukou. K tomu slouží chrániče loktů a chrániče zápěstí. Při pádu máme tendenci před sebe nebo pod sebe dát ruce, abychom jej zmírnili. Hlavně při pádu dozadu se může stát, že si vlastní vahou ruce v oblasti zápěstí poraníme nebo dokonce zlomíme. Chrániče zápěstí tvoří jakési dlahy, které je zpevní a tím je ochrání.
Všechny chrániče můžeme koupit v sadě, při výběru jejich velikosti se můžeme řídit naší konfekční velikostí. Jsou označovány stejně, tedy S, M, L, XL.

RUKAVICE
Právě při zmiňovaném pádu na ruce oceníme i rukavice. Existují i speciální pro in-line bruslaře, ale dobře poslouží i rukavice určené pro cyklisty.

HELMA
Helma je ze všech ochranných prvků asi tím nejdůležitějším. Při pádu vznikají velké síly a setrvačnost nikoho nešetří. Ani sebetrénovanější sportovec při pádu nedokáže svoji hlavu ochránit před nárazem na tvrdou vozovku. A opravdu věřte, že pád na kolečkových bruslích nás může překvapit kdykoliv.
Pořídit si můžeme helmu speciálně určenou pro in-line brusle, ale dobře nám poslouží i cyklistická helma. Tu už dnes vlastní prakticky každý majitel kola, takže na této položce můžeme ušetřit.

pánské kolečkové brusle
Co se ještě hodí

Co se ještě hodí

Nakonec ještě několik věcí, které se nám budou hodit při cestě na místo bruslení i během něj.

SPORTOVNÍ OBLEČENÍ
Při každé sportovní aktivitě, takže i při bruslení na kolečkových bruslích, je důležité zvolit vhodné oblečení. To by nás v první řadě nemělo při pohybu nijak omezovat. Je dobré oblečení vrstvit, aby bylo možné, v případě že nám bude teplo nebo naopak zima, nějakou vrstvu sundat nebo přiobléct.
Ze specializovaného oblečení je vhodné to určené k běhání. Běžecké kalhoty, legíny nebo šortky dobře využijeme i na kolečkových bruslích. Na horní část těla volíme podle venkovní teploty tílko nebo tričko s krátkým nebo dlouhým rukávem, doplněné slabší mikinou, kterou budeme moci po zahřátí sundat a naopak po bruslení si ji opět oblečeme, aby nám nebyla zima. Pokud se na kolečkové brusle vydáme na jaře nebo na podzim, nezaškodí vzít sebou i tenčí sportovní bundu nebo větrovku.

BATOH
Pokud nemáme začátek cyklostezky nebo in-line stezky hned za domem nebo rovné a pevné cesty v jeho okolí, musíme myslet i na přenášení bruslí a ochranného vybavení. Skvěle poslouží dostatečně velký batoh. Některé mají dokonce na sobě i upínací systém na přenos kolečkových bruslí vně.

LÁHEV NA VODU
Opět platí, jako u jakéhokoliv sportu nutnost dodržování pitného režimu. Do batohu tedy nezapomínáme přibalit i láhev s vodou.

SPORTOVNÍ LEDVINKA
Sportovní ledvinka je také velmi šikovná. Můžeme si do ní uložit nejen klíče, mobilní telefon a papírové kapesníčky, ale lze si na ni připnout i láhev s vodou. U některých typů ledvinek je malá lahev nebo lahve už její součástí.
Pořídit si můžeme i nejrůznější kapsy na drobnosti, které se upínají do pasu, nebo na paži.

NÁHRADNÍ KOLEČKA A BRZDY
Pokud budeme kolečkové brusle často využívat po celou sezónu, kolečka, zejména ta vepředu a vzadu, budou viditelně sjetá. Na sjetých kolečkách je jízda obtížnější. Nejdříve můžeme kolečka pouze přehodit. Ta vepředu a vzadu dáme do středu a ta středová na okraje, dokonale je tak využijeme bez větších ztrát na kvalitě jízdy. Opravdu hodně sjetá kolečka, je však třeba vyměnit. Pořídit lze náhradní sady koleček, jen je potřeba dát pozor při výběru jejich velikosti, aby je bylo možné upnout na naše kolečkové brusle. Neliší se ale pouze svým rozměrem, ale také tvrdostí. Od té, jak už jsme uvedli dříve, se odvíjí i rychlost bruslení.

I brzda se po čase obrousí a je nutné ji vyměnit. To však není problém, většina výrobců prodává náhradní brzdy, stačí pouze zvolit vhodný typ.

Se správným vybavením je in-line bruslení skvělým sportem, který bude bavit každého, kdo se do něj pustí. Dárek v podobě kolečkových bruslí potěší nejen děti, ale i sportovně založené dospělé.
Všichni se při bruslení budou skvěle bavit a přitom i velmi efektivně posilovat celé tělo.

Výhody tohoto sportu jsou mnohé, tak proč se do něj nepustit.