Jaký je rozdíl mezi antibakteriálním mýdlem a mýdlem s antibakteriální přísadou?

Tekuté mýdlo
antibakteriální tekuté mýdlo

Antibakteriální mýdlo

Antibakteriální mýdlo obsahuje ve většině případů složku triclosan. Největší podíl v tekutém mýdle obsahuje voda, v níž se ale triclosan obtížně rozpouští. Proto je výroba antibakteriálního mýdla složitější, než u běžného tekutého mýdla ať s perletí, či bez perleti. U antibakteriálního tekutého mýdla musí výrobce prokázat účinnost, pokud chce na etiketě uvádět tuto informaci.

U tekutého mýdla s antibakteriální přísadou ale výrobce může tuto látku uvést do Ingredients, ale nemusí prokazovat účinnost výrobku.

Zde naleznete inspirativní článek testu dTest, který pojednává konkrétně o látce triclosan a jak ji vidí ve světě.

antibakteriální tekuté mýdlo a zásobníky na mýdlo

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-3879/pet-duvodu-proc-se-vyhnout-antibakterialnim-mydlum

Studie prokazují, že proti nemocem, které se šíří bakteriálně, tato mýdla nepomáhají více než použití obvyklého mýdla a vody. Antibiotikum triclosan, které se nejčastěji využívá v antibakteriálních mýdlech či dokonce zubních pastách, pak podle studií amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration – FDA) ani nenapomáhá prevenci. Jeho výzkum nenašel souvislost mezi vyšším užíváním triclosanu a vyšší odolností vůči bakteriím.

Třetí důvod je podle CR podobný jako u nadměrného používání antibiotik. Při zbytečném a příliš častém užívání antibakteriálního mýdla hrozí riziko vývinu bakterií, které jsou proti použité látce odolnější či zcela imunní. Podle spolupracovníka CR dr. Urvashi Rangana, Ph.D je podobné riziko přítomné i při nadužívání triclosanu.

zásobníky na antibakteriální mýdlo

Za čtvrté může triclosan také mít mnoho vedlejších účinků. Výzkum na laboratorních zvířatech prokázal jeho negativní účinek na produkci hormonů štítné žlázy. Tato látka tak mohla způsobit předčasnou pubertu, obezitu či neplodnost. U dětí může triclosan způsobovat alergie.
Posledním důvodem, proč se vyhnout antibakteriálním mýdlům s triclosanem, je jejich dopad na životní prostředí. Toto antibiotikum se v přírodě neodbourává, ale hromadí. V současné době se triclosan dá najít díky jeho hromadění v odpadním systému téměř všude, dostal se i do oceánů. Výzkum kolektivu toxikologů citovaný CR také tvrdí, že u některých druhů řas snižuje tato látka jejich schopnost fotosyntézy.

zdroj: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-3879/pet-duvodu-proc-se-vyhnout-antibakterialnim-mydlum

antibakteriální tekuté mýdlo a dávkovače na mýdlo