Jane Goodallová Knihy Jane Goodallové

Jane Goodallová Knihy Jane Goodallové

635 Kč
Zjistit dostupnost
Popis produktu:

V knize Důvod k naději: Moje cesta životem, která poprvé vyšla v roce 1999, Jane Goodallová vzpomíná, jak začínala, jak se v šedesátých letech dostala do Afriky, seznámila s antropologem Louisem Leakeym a začala se věnovat výzkumu šimpanzů. Popisuje také svoje rodinné zázemí a jak si uvědomila, kolik jí toho šimpanzi v životě dali a že jim to musí vrátit a postarat se o to, aby netrpěli v malých klecích výzkumných laboratoří a neobchodovalo se s nimi. Právě návštěva jedné takové laboratoře způsobila, že se Jane Goodallová z pralesa přesunula do přednáškových sálů, aby šířila povědomí o nutnosti chránit přírodu. V knize Důvod k naději poodhaluje své soukromí a nastiňuje, kde čerpá naději.

Kniha o naději: Průvodce přežitím v těžkých dobách je rozhovor z roku 2021 s Douglasem Abramsem, který se Jane Goodallové ptá, kde bere naději. Procházejí tak spolu podrobně její čtyři důvody a Jane Goodallová na příbězích ze svého dlouhého a naplněného života, během něhož se setkala s mnoha významnými vědci a odborníky, ukazuje, proč ona sama naději neztratila, ani když vypukla celosvětová pandemie covidu. V jejím vyprávění se odrážejí bohaté zkušenosti, ať už coby milovnice přírody a zvířat, vědkyně, ekoložky či posla naděje, a pochopíte z něj, jak tato výjimečná žena nahlíží na svět kolem sebe.

 

Autorka

  • Britská antropoložka, bioložka a ekoložka Jane Goodallová (* 1934) se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

© D. S. Holloway

© D. S. Holloway

Podobné produkty