Plynový gril aneb rychlost a pohodlí na prvním místě

Domov, Gril, Grilování, Na zahradu, balkon, či terasu, Nezařazené, Plynový gril, Pořizujeme, Zahrada

Grilování si získává stále více příznivců. Není se, ale čemu divit, řadě dobrot, mezi které patří nejen tradiční maso a párky, ale i různá zelenina a sýry, jen málo kdo z nás odolá. Už jen z té lákavé vůně se sbíhají sliny. Gril je proto součástí řady zahrad, teras i balkonů.

Pokud kouzlu grilování propadneme, a gril se tak stane frekventovaně využívaným spotřebičem, řada z nás se pravděpodobně rozhodne přejít z grilu na dřevěné uhlí na gril plynový. Ten sice má jisté nevýhody, ale lze říci, že je dalece překonají jeho značné výhody.

V tomto článku jsme se proto rozhodli vám představit plynové grily se vším všudy, tedy s pozitivy i negativy, které jsou s jejich pořízením a provozem spojeny. V případě že právě uvažujete, nad koupí grilu doufáme, že vám poskytne podstatné informace, které při výběru využijete.

gril na plyn
Plynový gril

PLYNOVÝ GRIL

Plynový gril je sice finančně náročnější záležitostí, v porovnání s grilem na dřevěné uhlí, ale je s ním spojena řada výhod, které ocení zejména ti, kteří přípravami na grilování nechtějí strávit delší čas. Musíme však podotknout, že plynový gril zřejmě nebude tím pravým ořechovým, pro ty co vyznávají tradiční grilování na ohni, a jeho rozdělávání je pro ně takřka rituálem, neodmyslitelně patřícímu k celému grilovacímu počinu.

Podobně jako tomu je u grilu na dřevěné uhlí, je základem i grilu plynového kotel. V něm jsou umístěny plynové hořáky, které jsou zdrojem tepla při grilování.

Takřka všechny plynové grily mají poklop, opatřený teploměrem, pro rovnoměrné pečení, ve stylu horkovzdušné trouby. Díky teploměru můžeme snadno hlídat teplotu uvnitř.

Různé plynové grily se mohou lišit systémem ohřevu. Tedy způsobem, jak plynové hořáky dodávají teplo do grilovací mřížky a současně je zamezeno odkapávání tuku přímo do plamene hořáku. Existují totiž čtyři základní typy. Všechny však zajišťují co nejautentičtější chuť grilovaného pokrmu tak, že šťávy a tuk z něj se na zahřívaných plochách odpařují, prostupují pokrmem a dodávají mu tu pravou chuť. Tím se grilování na plynovém grilu chuťově velmi blíží klasice v podobě grilu na dřevěné uhlí.

Nejstarším systémem ohřevu u plynových grilů jsou grilovací rošty, které nejsou nad plynovými hořáky perforovány a plní tak funkci jistého krytu. Nejde však zdaleka o dokonalé zakrytí.

Dříve oblíbeným, dnes již spíše vytlačeným způsobem přenosu tepla u plynových grilů, je použití lávových kamenů. Ty mají tu výhodu, že velmi dobře akumulují teplo a rovnoměrně jej rozvádějí po celé grilovací ploše. Nevýhodou je, že šťávy a tuk z grilovaných potravin odkapává přímo na kameny, které je nasakují. Hrozí tak náhlé vzplanutí, které může zničit veškeré grilované dobroty. Ani životnost lávových kamenů není nijak velká. Je nutné pořídit nové každou sezónu.

Moderním způsobem jsou tak zvané flavorizéry, jejichž název je odvozen od anglického slova flavor, tedy příchuť. Jde o ocelové profily, které fungují podobně, jako lávové kameny, tuk se však do nich nevsakuje, proto nehrozí jejich vzplanutí a není nutná jejich výměna.

Posledním a nejmodernějším systémem přenosu tepla u plynových grilů je RBS technologie. Zde jsou hořáky umístěny po stranách kotle, a díky tomu je zcela zamezeno odkapávání šťáv a tuku přímo do nich. Tato technologie je také nejefektivnější co do rovnoměrného rozvodu a regulace tepla. Grilování je tak pohodlné, efektivní a rychlé.

S velikostí grilu, roste i počet hořáků, které by měly být nerezové nebo keramické. Mimo hlavních hořáků v těle grilu mohou mít některé, zejména ty větší grily, i jeden a více bočních hořáků, které jsou také samostatně ovladatelné.

Na plynovém grilu jsou samozřejmě i ovladače hořáků, díky nimž snadno regulujeme teplotu při samotném grilování.

Nesmíme zapomenout ani na jednu z nejdůležitějších součástí, kterou je samozřejmě rošt. Bez něj by to samozřejmě nešlo. Ideálním materiálem, ze kterého bývá vyroben je litina, nebo nerez. Litinové rošty velmi dobře akumulují teplo a díky tomu na mase vytvářejí vzor mřížky, charakteristický pro grilování. Jsou však obtížněji čistitelné. Na rozdíl od roštů nerezových, jejichž čištění je podstatně snadnější.

Plynový gril musí být samozřejmě stabilní, proto konstrukce, na které je upevněný musí být dostatečně pevná a robustní. Často je její součástí i skříňka, která může sloužit na ukrytí plynové bomby nebo různého příslušenství.

gril na plyn
Plynový gril

SPECIFIKA PLYNOVÉHO GRILU

Grilování na plynovém grilu má své zastánce i odpůrce. Nepopiratelně však jde o jednodušší způsob grilování, co do přípravy i vlastního grilovacího procesu. Plynový gril je tedy vhodný nejen pro ty, co s ohněm nejsou zrovna kamarády, chtějí ušetřit nějaký ten čas, ale jsou třeba i grilovacími nováčky. Jeho velikost, a tedy i počet hořáků, pak volíme podle počtu osob, pro které budeme nejčastěji připravovat grilované pokrmy.

Jaké jsou jeho výhody?

Největší výhodou je již zmiňovaná snadná příprava grilu před samotným grilováním. Stačí pustit plyn a oheň v mžiku zapálit pomocí zapalovače.

Jednodušší je i samotné grilování a s ním spojená regulace teploty. Ve většině případů má každý hořák plynového grilu vlastní ovládání. To je podobné jako u klasického plynového sporáku, proto není problém během chvilky zvýšit, či snížit teplotu, podle aktuální potřeby pokrmu, který připravujeme. Grilování na plynovém grilu je proto vhodné i pro absolutní grilovací začátečníky.

Plynové grily jsou velmi stabilní. Díky své robustní konstrukci jsou odolné proti převržení.

Velkou výhodou je také skutečnost, že během grilování není nutné manipulovat s roštem při přikládání paliva, jako je tomu u grilu na dřevěné uhlí. Stejně tak je plyn jako palivo výhodnější i z finančního hlediska. Cena dřevěného uhlí je vyšší než cena propan-butanu, či propanu.

Čištění plynového grilu po grilování je také snadnější. Není nutné manipulovat s popelem, jako u grilu na dřevěné uhlí.

Pro některé je výhodou jistě i absence nejen popelu, ale i kouře, který dlouho ulpívá nejen na oděvu.

Jaké jsou jeho nevýhody?

Pro někoho výhoda, pro jiného je však absence praskání hořících uhlíků a vůně kouře značnou nevýhodou. Bez této charakteristické atmosféry si zkrátka grilování představit neumí.

Plynové grily jsou technologicky složitější, a proto i dražší. Jejich cena se odvíjí od velikosti, použitých materiálech a technologií. Pokud se spokojíme s klasickým typem plynového grilu, nejde až o tak závratnou položku. Ve srovnání s grily na dřevěné uhlí, budou však ty plynové vždy nákladnější.

Se složitější technologií je spojena i větší poruchovost. Zkrátka, čím víc součástek gril má, tím pravděpodobnější je, že se některá poškodí.

Plynové grily jsou díky své konstrukci větší a těžší, což může být nevýhodou při jejich přemisťování. Často jsou proto opatřeny alespoň dvěma kolečky.

Nutná je k provozu grilu na plyn samozřejmě i plynová bomba, která může bát potencionálně nebezpečná.

gril plynový
Plynový gril

PARAMETRY, KTERÉ JE DOBRÉ SI OHLÍDAT

Při výběru nového plynového grilu je dobré si ohlídat několik parametrů, aby nám mohl sloužit spolehlivě a dlouho. Níže se dočtete, na co při výběru zaměřit svoji pozornost.

Co by kvalitnímu plynovému grilu nemělo chybět?

MATERIÁL
Použití kvalitních materiálů je vždy základem. Materiály použité na plynovém grilu by měly být odolné nejen vysokým teplotám, ale i korozi. Gril z odolných materiálů, i když třeba trošku dražší, má vždy větší životnost než podezřele levný plynový gril.

KONSTRUKCE
Konstrukce celého plynového grilu musí být dostatečně robustní, aby byl co nejstabilnější a nehrozilo jeho převrhnutí. Zaplatíme za to sice vyšší váhou, ale získáme větší bezpečnost.

HOŘÁKY
Hořáky by měly být nerezové nebo keramické. Tyto materiály jsou velmi odolné vůči vysokým teplotám. Kvalitní plynový grily mají minimálně dva a více samostatně ovladatelných hořáků.

PŘENOS TEPLA

Ideálním systémem přenosu teple je dnes flavorizér, získáme tak chutně připravené pokrmy s vůní podobné klasickému grilování na ohni.

TEPLOTA
Hlídání teploty uvnitř grilu je velmi důležité, proto je nutné, aby námi vybraný gril měl víko opatřené teploměrem.

ROŠT

U roštu plynového grilu je také samozřejmě důležitý použitý materiál. Nejlepšími rošty jsou ty z nerezové oceli a litiny. Litinové rošty skvěle vedou teplo a vytvářejí charakteristický vzor zejména ne mase, které je nutné delší dobu pozvolněji grilovat. Masa rychlejší na přípravu dokážeme efektivně ugrilovat na nerezovém roštu.

ODVOD ŠTÁV A TUKU

Plynový gril by vždy měl mít dobře zajištěný odvod tuku a šťáv z pokrmů tak, aby nekapaly přímo do plamenů hořáku, vznikají tak zdraví škodlivé látky. Ideální je, když má sběrnou nádobu, kterou je možné snadno vyjmout a vyčistit.

BOČNÍ HOŘÁK
Bonusovým příslušenstvím, které je často součástí větších grilů, je boční hořák, který můžeme využít například na udržení teploty již hotového jídla nebo k přípravě omáček. Z plynového grilu, se tak rázem stane přemístitelná kuchyně.

ODKLÁDÁNÍ

Na funkčním plynovém grilu by nemněly chybět ani nějaké ty odkládací plochy. Nejvíce využijeme asi boční odkládací stolečky, ale vhod jistě přijde i uzavíratelná skříňka, která bývá umístěna ve stojanu grilu. Zde si můžeme uložit často nejen menší plynovou bombu, ale i další příslušenství, jako je grilovací nářadí, talířky, příbory, misky, utěrky a další praktické nezbytnosti, které nám grilování zpříjemní.

PŘEMISŤOVÁNÍ
Plynové grily nejsou žádnými drobečky, proto je jejich přemisťování spojeno s nutností použití určité síly. Pokud tedy budeme někdy gril přepravovat na jiné místo, což je takřka jisté, vzhledem k nutnosti jeho zazimování, vyberme si takový model, který bude opatřen kolečky. I těžký a rozměrný gril se tak snadněji přestěhuje kamkoliv.
Když už jsme se zmínili o zazimování plynového grilu, je vždy lepší ho nejen umístit do suché a ideálně i bezmrazé místnosti, vhodné je jej i zakrýt ochranná plachta dostatečného rozměru. Zabráníme tak zbytečnému usazování prachu a ochráníme tak gril i před případným poškrábáním, ke kterému může při zazimovávání zahradní výbavy snadno dojít.

gril na plyn
Plynový gril

Plynové grily neustále získávají své další a další příznivce, zejména díky svému jednoduchému a rychlému provozu, který jistě ocení řada z nás. Pohodlná příprava pokrmů a jednoduchá údržba jsou jeho největší doménou.

V případě, že se zrovna odhodláváte ke koupi vlastního grilu a váháte, který bude právě pro vás ten nejvhodnější, nabízíme k přečtení několik dalších článků. V prvním, s názvem Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!, si můžete přečíst všeobecný souhrn základních informací nejen o plynových grilech, ale i grilech na dřevěné uhlí a grilech elektrických. Podrobněji se pak jednotlivým typům věnujeme v samostatných článcích s názvem Gril na dřevěné uhlí aneb grilováním se vším všudy a Elektrický gril aneb grilujeme, ať prší, sněží, či padají kroupy.
Nakonec přidáme ještě dva praktické články, které snad také přijdou vhod – Co si nezapomenout pořídit k novému grilu a Péče o grily a jejich údržba.

Po jejich přečtení, jistě získáte dostatek informací a ujasníte si tak představu, který gril bude pro vás tím nejvhodnějším.

Přejeme vám spoustu dokonale připravených pokrmů a nadšených strávníků!