Hrajeme společenské a deskové hry

Deskové hry, Společenské hry, Stolní hry, Volný čas

Nejen zima svými dlouhými večery vybízí ke společnému posezení s nejbližšími, ale i třeba podzimní deštivé počasí je dobrou příležitostí k tomu, abychom si se svou rodinou zahráli nějakou společenskou hru. Repertoár je velmi široký, takže si můžeme vybrat takový typ hry, která je nám nejsympatičtější. Vyberou si ti, co mají rádi akci, milovníci vědomostních soutěží, stratégové, dobrodruzi i myslitelé. Zkrátka pro každého, kdo má v sobě jen kousek hravosti, bude večer se deskovými, či jinými společenskými hrami příjemně strávenou chvílí.

V tomto článku vám pro inspiraci představíme několik kategorií společenských her, ze kterých je možné vybírat, když chceme například rozšířit svou vlastní herní sbírku nebo vybíráme dárek pro herního nadšence jakéhokoliv věku. Hraní společenských a stolních her není omezena žádnými věkovými, či jinými limity, takže stačí jen vybrat a hurá do hraní.

rodinná stolní hra
Stolní hra

Něco málo na úvod

Stolní hry mají dávnou tradici. Nejrůznějšími deskovými a společenskými hrami se bavili lidé už ve starověku, což zjistili archeologové z vykopávek a nástěnných maleb. Nejstarší nalezené důkazy o hrách jsou staré až 5000 let. Nejstarší dochovaný důkaz o tom, že se lidé bavili hrami, máme z období kolem roku 3500 př. n. l., z něhož pochází hra, která byla objevena v hrobkách v Egyptě.
Hry objevené při archeologických nálezech v Asii jsou však daleko mladší, datují se do období někdy 4. stol. př. n. l.  Důkazy existují i o velké oblíbenosti nejrůznějších her v dobách starověkého Řecka a Říma.

Období středověku v Evropě naopak společenským hrám příliš nepřálo, zejména kvůli vlivu církve, která je nezřídka označovala za nebezpečné. Navzdory tomuto přístupu a nakonec vlastně i díky křesťanství, se prostřednictvím křižáckých výprav dostalo do Evropy velké množství nejen deskových her pocházejících ze Svaté země.
Zpočátku byly hrány pouze na šlechtických sídlech, ale postupem času se z hradů dostávaly do širší společnosti a časem zdomácněli. A to navzdory snahám o zákazy církve.

V novověku bylo už hraní nejrůznějších společenských a deskových her rozšířeno v celé společnosti. Například šachy byly již exkluzivní hrou a doménou stratégů. Vzdělanci, jako Jan Amos Komenský, přičítali hře velký význam při učení. Koncem 19. století vzniklo mnoho společenských her, které máme možnost hrát až do dnešních dní.

V současnosti zažívá trh her velký rozkvět, kdy se klasickým hrám, jako jsou například šachy, či dáma, přidává celá řada her rodinných, strategických, vědomostních, kreativních i dovednostních. Dnešní nabídka je tak neskutečně široká, že pro každého milovníka her se v ní jistě najde něco zajímavého.  

stolní hra
Hry

Co potřebujeme ke hře

Jak už bylo napsáno, nabídka her je velmi pestrá a orientace na trhu s nimi se může zdát být nepřehlednou. Nabízíme vám proto jejich rozdělení do několika kategorií, podle obsahu jednotlivých her a doufáme, že vám tak orientaci v nich alespoň trošku usnadníme.

MINIVERZE

Pokud nemáme domácí hernu, nebo volná prostor třeba na chatě a toužíme si zahrát kulečník, fotbálek nebo poker, nemusíme zoufat. Objemné stoly potřebné k těmto hrám jsou k dostání i v mini provedení, můžeme si je tedy klidně zahrát i v menších prostorech, nebo si je pořídit jako cestovní verze, které je možné sebou vzít třeba na dovolenou. Vybrat si můžeme z řady mini kulečníků, mini stolních fotbálků, skládacích podložek na poker nebo také mini stolního hokeje, air hokeje, kopané nebo sady na stolní tenis

Zcela zvláštní kategorií jsou poté multifunkční herní stoly, které nabízejí 15 her v jednom. Najdeme v nich hrací plochy pro prakticky všechny hry víše zmíněné i řadu další. Například šachy, dáma, bowling nebo dokonce curling.

deskové hry
Klasické

KLASICKÉ DESKOVÉ

Mezi klasické deskové hry můžeme zařadit ty, které nás provázely dětstvím a jsou již tradičně přítomny v řadě rodin. Patří sem samozřejmě již zmíněné šachy a dáma. Dále pak všemi věkovými kategoriemi oblíbené a po generace hrané Člověče, nezlob se!, Domino, nebo třeba Kloboučku hop.

Můžeme sem zařadit i hry novější, které se díky své celosvětové oblíbenosti také velmi rozšířily, jako jsou Monopoly pro budoucí bussinemany nebo akční Activity.

společenská karetní  hra
Karetní

KARETNÍ

Karetní hry jsou další oblíbenou skupinou, kterou mají rádi děti i dospělí. Ať už hrajeme zmíněný poker, prší, mariáš nebo jen válku, soutěživost v sobě prostě nezapřeme a každý chceme alespoň jednou zvítězit. Můžeme vybírat nejen z různých druhů karet, ale i jejich barevných provedení.

desková hra
Vědomostní

VĚDOMOSTNÍ

Pro milovníky vědomostních soutěží budou nejvhodnější hry právě z této kategorie. Bystřit si mozek a rozšiřovat si své vědomosti můžeme prostřednictvím řady her, založených na principu kvízů, tedy odpovídání na otázky z různých oborů. Vybrat si můžeme podle témat, které nás zajímají nebo si zrovna v nich chceme rozšířit obzory. Příkladem jsou desková hra vycházející ze známého vědomostního pořadu AZ kvíz, z přírodovědeckých oborů vycházející hry Evoluce a Zázraky přírody, zeměpisný Kvíz o Evropě, nebo hry se širokým vědomostním záběrem jako Souboj mozků nebo série Ukaž! Co víš?.

stolní hra
Slovní

SLOVNÍ

Stále oblíbenější jsou poslední dobou hry založené skládání slov z přidělených písmen. Do této kategorie patří například hry Mistr slova a Kris Kros.

společenská hra
Dobrodružné

DOBRODRUŽNÉ

Poslední velkou a stále oblíbenější skupinu tvoří hry s příběhem, které zprostředkovávají svým hráčům dobrodružné cesty na nejrůznější témata. Můžeme jejich prostřednictvím podívat do historie, například ve hře Flotilla nebo Century. Procestovat kus světa ve hrách Kamionem po Evropě, Kamionem po Česku a Slovensku. Či zažít napětí ve hrách Sázky a dostihy, Alias nebo Tik Tak Bum.

dětská desková hra
Soubory her

SOUBORY HER

Pokud nevlastníte žádnou z klasických her a chtěli bychom si vytvořit jakýsi základ pro příjemné herní večery, jsou dobrým řešením nejrůznější soubory her. Získáte díky nim v jednom balení hned několik různých her, takže bude vždy z čeho vybírat. Tyto soubory jsou různě široké, můžou obsahovat hry pouze dvě, ale i 7, 36, 100 nebo 150.

Pokud nevíte, co s načatým večerem a máte chuť zažít dobrodružství v pohodlí domova, zahrát si se svými nejbližšími nějakou společenskou nebo deskovou hru není jistě k zahození. Takovéto večery se lehce mohou stát tradicí, kterou budou mít rádi všichni zúčastnění, napříč věkovými kategoriemi.

Další typy na nejen večerní zábavu v kruhu rodinném, či s přáteli, naleznete v článku Kdo si hraje, nezlobí!.