Gril na dřevěné uhlí aneb grilováním se vším všudy

Domov, Dovolená, Gril, Gril na dřevěné uhlí, Grilování, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Pořizujeme, Venkovní oslava, Volný čas, Zahrada

Grilování dnes již k letním měsícům neodmyslitelně patří, snad každý z nás si alespoň jednou za léto nějaký ten pokrm připravený na ohni dopřeje. Pokud patříte jako my k těm, co na nějakou dobrotu připravenou na ohni nedají dopustit, a doposud jste jen opékaly špekáčky, co takhle postoupit o kulinářský stupínek víše a pořídit si gril!

Repertoár připravených jídel se vám tak zásadně rozšíří a budete moci k oblíbeným špekáčkům přidat i kuřecí, hovězí, rybí i vepřové maso, nějakou tu zeleninu a třeba taky sýr. Vaše rodina i blízcí bezpochyby rozšíření vašich kuchařských zkušeností ocení.

zahradní gril
Gril na dřevěné uhlí

Pokud se budeme do grilování pouštět poprvé, gril představuje jakýsi plynulý přechod z otevřeného ohniště. Představení základního dělení grilů jsme pro vás vytvořili v článku na našem blogu, s názvem Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!.

V tomto článku jsme pro vás shrnuly všechny výhody i nevýhody spojené konkrétně s grilem na dřevěné uhlí. Dozvíte se, z jakých částí se skládá a co by vašemu budoucímu grilu na dřevěné uhlí rozhodně nemělo chybět, aby vlastní grilování bylo co nejpříjemnější a nejefektivnější.

GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Gril na dřevěné uhlí je tou nejjednodušší verzí grilu, co se týká konstrukce. Pokud se jedná o kvalitní kousek, tak díky jeho konstrukci se prakticky nemůže porouchat tak, aby to nějak omezovalo jeho schopnost grilovat. To rozhodně nemůžeme říci o grilech na plyn nebo grilech elektrických.

Základem každého grilu na dřevěné uhlí je kotel, který má kousek nad dnem umístěnou palivovou mřížku, či rošt, na kterém se zakládá oheň. Prostor pod ním zajišťuje cirkulaci vzduchu a slouží i k zachycení popela, který je s grilováním na dřevěném uhlí neodmyslitelně spjat. V těle kotle jsou další uzavíratelné větrací otvory, kterými můžeme korigovat hoření uvnitř.

V horní části kotle je umístěna grilovací mřížka, která může být polohovatelná i odklopná, pro pohodlnější doplňování paliva.

Nedílnou součástí grilu na dřevěné uhlí jsou i pevné nožky, či podstavec, které zajišťují stabilitu a umožňují nám pohodlné grilování.

Součástí těchto grilů je často i víko, díky kterému bude příprava pokrmů efektivnější. Po zaklopení, zajišťuje podmínky podobné horkovzdušné troubě, takže v takovýchto grilech můžeme nejen grilovat, ale i péct. Víko je opatřeno teploměrem, takže se nám bude snadněji hlídat i teplota ohně. Výhodou je také možnost zauzení pokrmů, kterého, díky víku a dřevěným hoblinám, můžeme snadno dosáhnout.

Rozměrnější grily na dřevěné uhlí bývají osazeny alespoň dvěma kolečky, aby s nimi byla snadnější manipulace. Platí, že čím budou kolečka větší, tím snadněji se s grilem pojede.

zahradní gril na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí

SPECIFIKA GRILU NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Skalní zastánci tradičního grilování rozhodně nedají na tento způsob přípravy pokrmů dopustit. Neopakovatelnou atmosféru záře žhavých uhlíků a vůně kouře zkrátka na plynovém ani elektrickém grilu nedosáhneme. Uhlíky dokonce dodávají masu i specifickou chuť a vůni. Tento způsob grilování má však i svá úskalí. Proto, pokud o pořízení grilu uvažujeme, je dobré nejdříve znát všechna pro i proti, aby nás později nic nepřekvapilo.

Jaké jsou jeho výhody?

Již zmiňovaná atmosféra, vůně i chuť patří k těm nejvíce oceňovaným aspektů grilu na dřevěné uhlí. Rozdělávání ohně se může stát rituálem, na který se před grilováním budete těšit.

Neméně podstatnou skutečností je i to že tento gril, díky své jednoduché konstrukci, patří k těm vůbec nejlevnějším. Může si jej tak dovolit prakticky kdokoliv, aniž by na něj musel delší dobu šetřit. Cena se samozřejmě odvíjí od rozměru grilu, ale také od jeho kvality, a tedy použití odolnějších materiálů.

Grilování pomocí grilu na dřevěné uhlí je také velmi efektivní. Hořením paliva dosáhneme velmi vysokých teplot, které jsou při grilování žádoucí.

Pokud chceme spolehlivého pomocníka, který se jen tak nerozbije, pořízení grilu na dřevěné uhlí jistě nebudeme litovat. O bezporuchovosti tohoto zařízení jsme se zmiňovali už víše.

Jaké jsou jeho nevýhody?

Nevýhoda, která bude zřejmě tou nejpodstatnější, a tedy i důvodem proč gril na dřevěné uhlí nepořizovat, nebo z něj přejít na gril plynový, či elektrický, je obtížná regulovatelnost teploty při vlastním grilování. Plame, jako živel ovládnout samozřejmě jde, ale chce to nasbírat nějakou tu zkušenost. Pokud se ale pro gril na dřevěné uhlí rozhodneme, netřeba zoufat po prvním připáleném steaku. Časem se jistě začne dařit.

S grilem na dřevěné uhlí nás bude čekat také delší příprava před vlastním grilováním. Příprava, rozdělání ohně a zejména následné rozžhavení uhlíků si vždy žádá nějaký ten čas. Pro ty, co spěchají, tak zkrátka gril na dřevěné uhlí nebude příliš vhodnou variantou.

S ohněm je spojen i jistý nepořádek a náročnější úklid po grilování. Při hoření dřevěného uhlí vzniká samozřejmě popel, a ten se může díky poryvu větru snadno dostat na grilované dobroty i do širšího okolí grilu. Je nutné s touto skutečností počítat. Úklid popela z popelníku také není zrovna nejčistší a nejrychlejší práce. Čistění grilu na dřevěné uhlí je tedy v porovnání s čištěním grilu plynového a elektrického náročnější.

K ohni patří samozřejmě i kouř, takže kdo nemá tento element v lásce, zřejmě po grilu na dřevěné uhlí také nesáhne. Je tedy spíše pro zastánce táboření u ohniště.

Díky kouři a popelu není možné používat gril na dřevěné uhlí v interiéru. Je určen pouze na venkovní použití.

gril
Gril na dřevěné uhlí

PARAMETRY, KTERÉ JE DOBRÉ SI OHLÍDAT

Pokud se pro koupi grilu na dřevěné uhlí rozhodneme, je důležité při vlastním výběru sledovat několik parametrů, které najdeme u grilů praktických a odolných. Nedoporučujeme zakoupit podezřele levné kousky, nabízené většinou ve velkých supermarketech. Jde o grily často z nekvalitních materiálů s podezřelou nestabilní konstrukcí, které spíše než prostředkem ke kulinářskému zážitku budou potencionálním nebezpečím.

Co by kvalitnímu grilu na dřevěné uhlí nemělo chybět?

MATERIÁL
Kvalitní materiál je vždy základem. Ideální je ocel se smaltovaným povrchem nebo litina. Odolný materiál snadno přečká vysoké teploty bez nějakých šrámů na své kráse. Pokud si pořídíme gril z levných natřených plechů, rychle se barva oloupe a materiál začne korodovat.

KONSTRUKCE
Velmi podstatná je i pevná a silná konstrukce grilu na dřevěné uhlí. Nejen že poté nebude problém d přenášením grilu, ale bude zcela bezpečný i při samotném grilování. U stabilního grilu nehrozí jeho převrhnutí a případné vysypání žhavých uhlíků, o zkáze večeře, či oběda ani nemluvě.

PŘÍVOD VZDUCHU
Snadno obsluhovatelné větrací otvory na kotli i krytu grilu na dřevěné uhlí i je neméně důležité. Jednoduché otevírání a zavírání průduchů nám umožní snadnou regulaci vzduch, a tedy i samotného hoření a teplot při grilování.

TEPLOTA
Při grilování se na víku grilu na dřevěné uhlí hodí mít teploměr. Budeme tak mít přehled o teplotách a tedy i průběhu grilování.

MANIPULACE
Pokud budeme gril často přenášet, mysleme na to, aby byl opatřen dostatečně velkými kolečky. Popojíždění po terase nebo i kratší přejezdy zahrady, či dvora nebudou problémem.

BEZPEČNOST
Základní bezpečnostní prvek, tedy pevnou konstrukci, už jsme zmínili. Kvalitní gril na dřevěné uhlí by měl mít kvalitní madla, která nepohlcují teplo, a tak se o ně není možné spálit. Minimálně to na krytu grilu, by takové mělo být.

FUNKČNOST
Všechny prvky grilu na dřevěné uhlí, by měly být snadno obsluhovatelné. Pokud má vybraný gril nějaké odkládací plochy, jistě to při vlastním grilování oceníte.

gril
Gril na dřevěné uhlí



S grilem na dřevěné uhlí zaručeně zažijete nefalšovanou grilovací atmosféru se vším všudy, a to za velmi rozumné peníze. Pokud ale ještě nejste rozhodnuti, nabízíme vám k přečtení ještě i články o grilech plynových a grilech elektrických, s názvem Plynová gril aneb rychlost a pohodlí na prvním místě a Elektrický gril aneb grilujeme, ať prší, sněží, či padají kroupy, ve kterých se dozvíte, jaké je grilovat s nimi. Grilování v kostce na všech třech typech grilů, najdete v článku Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!.
Pro ještě větší rozšíření obzorů v oblasti grilování, připojujeme dva další články na toto téma, jejichž názvy zní Co si nezapomenout pořídit k novému grilu a Péče o grily a jejich údržba.

Ať už se nakonec rozhodnete pořídit jakýkoliv gril, přejeme vám mnoho grilovacích úspěchů a spokojených žaludků!