Geotextílie jako cenný pomocník v naší domácnosti i na zahradě

Pomocníci na zahradě i v domácnosti

O přínosných vlastnostech geotextílií jsme se dozvěděli v předchozím článku Co je to geotextílie a jaké má vlastnosti.
Možností jejich využití v okolí vašeho domu je celá řada. Zde je několik příkladů jak si s jejich pomocí zkrášlit okolí svého obydlí, usnadnit si práci při jeho údržbě a třeba i ochránit výpěstky na naší zahradě:

geotextílie
Geotextílie

Prorůstání plevele v okrasných záhonech, chodnících a cestách

Když zakládáme květinovou zahrádku nebo okrasnou předzahrádku, dáme pod vrstvu mulčovací kůry silnější černou geotextílii, k tomuto účelu určenou. Její instalace možná bude trošku náročnější, protože je nutné před samotným sázením rostlin přesně rozplánovat jejich umístění a do textílie vystřihnout otvory. Práce navíc se však určitě vyplatí. Nebudeme muset totiž zahrádku neustále okopávat a její údržba tak bude velmi snadná a časově nenáročná.

Podobně bude fungovat geotextílie položená pod budoucí chodník, či cestu. Plevel ani tráva jí prostě neproroste. A navíc celou plochu zpevní a omezí tak případné propadávání dlaždic na minimum.

Pokud použijeme černou geotextílii, určenou pro zakládání záhonů jahod, tak ta nejen že zabrání růstu plevelu, ale současně plody ochráníme před tím, aby ležely ve vlhku a blátě. Pomůže též zamezit přílišnému vysychání záhonku. To nám zaručí daleko lepší úrodu.

černá geotextílie
Geotextílie pod jahody

Ochrana kořenových balů stromků a rostlin

S použitím přírodní geotextílie se můžeme setkat v zahradnictví při koupi nových stromků do naší zahrady. Jejich kořenové baly bývají zabaleny právě v jutové nebo kokosové geotextílii. Ta ochraňuje kořeny před vyschnutím a zajištuje tak jejich optimální vlhkost. Stromky lze s její pomocí lehce a bezpečně převážet. Navíc pokud stromek zasadíme i s touto textílií na kořenech, nevznikne žádný problém. Jutové i kokosové vlákno se v zemi rychle rozloží a kořeny tak materiálem lehce prorostou.

Ochrannou bariéru vytváří geotextílie ze syntetických materiálů například i uvnitř dřevěných květináčů. Zde také pomáhá udržet optimální vlhkost a díky tomu, že se na ní nedrží bakterie ani plísně, současně částečně ochraňuje dřevo. Květináči tak značně prodlužuje životnost.

Zabránění prorůstání kořenů stromů

Speciální pevné a stálé geotextílie, určené pod zem, jsou schopné vytvořit neprostupnou stěnu kořenům stromů. Tím zabrání jejich prorůstání, například pod chodník, cestu nebo dům, kde mohou v budoucnu napáchat škody v podobě zvlněného terénu.

Závlaha rostlin

Dalšími speciálními geotextíliemi jsou kapilární podložky, které se používají při pěstování rostlin ve velkém. Tato podložka je schopná po své ploše rovnoměrně rozvádět závlahu podle potřeb rostlin. Nemůže tak nastat situace, že by některé rostlinky stály ve vodě a hrozilo tak její uhnívání nebo naopak část zavlažované plochy byla vysušená.

Tato podložka se dobře hodí i v domácnosti, když se chystáme na delší dovolenou. Dáme ji na nenasákavou podložku, položíme na ni květináče bez podmisek a jeden její roh ponoříme do větší nádoby s vodou. Takto rostliny vydrží týden i více bez nutnosti zalévání.

Ochranná vrstva pod budované jezírko nebo nadzemní bazén

Při budování zahradního jezírka geotextílii využijeme také. Slouží jako ochranná vrstva jezírkové fólie a zabraňuje tak možnému propíchnutí ostrými kamínky.

Stejně tak dobře ochrání před propíchnutím velký nadzemní bazén i malý dětský nafukovací bazének.

netkaná geotextílie
Geotextílie

Pod pískoviště i na něj

Je dobré ji použít i pod nové pískoviště, kde opět velmi účinně zabrání prorůstání trávy do písku. Pískoviště s její pomocí můžeme případně i přikrýt a zabránit tak nechtěným návštěvám koček z okolí.

Ochrana před nepříznivým počasím a nežádoucími návštěvami

V neposlední řadě, velmi tenké bílé geotextílie používáme na ochranu rostlin a stromů před nepřízní počasí. Je velmi lehká, takže nehrozí polámání rostliny. Díky vodopropustnosti se na povrchu nehromadí kaluže, jako by tomu bylo například u plastové folie, a voda tak bez problémů proteče k rostlinkám.

Můžeme s její pomocí ochránit záhon jahod před přízemními mrazíky, stromky před krupobitím, ale třeba i úrodu drobného ovoce před hladovou srnkou nebo hmyzem.


Jak je vidět, tak klady geotextílií jsou mnohé a jejich využití široké. Nebojte se tedy po tomto pomocníkovi sáhnout. Uvidíte, že od prvního seznámení jej budete využívat stále častěji.