Elektrický gril aneb grilujeme, ať prší, sněží, či padají kroupy

Domov, Elektrický gril, Gril, Grilování, Kuchyně, Kuchyňské vybavení, Na zahradu, balkon, či terasu, Pořizujeme

Grilování je oblíbené v mnoha českých rodinách, jeho sezónou je však hlavně léto, a tedy teplé večery a pěkné počasí. Co dělat, když se dobře ugrilovaného steaku, či hermelínu, nechceme vzdát ani když  venku panuje nevlídné počasí, které provází podzim i zimu?

Skvělým řešením této zapeklité situace je pořízení elektrického grilu. Nejen, že budeme moci grilovat i v teple domova, kdy venku vládnou závěje a třeskuté mrazy, skvěle nám poslouží i v letních měsících, pokud naše obydlí zrovna neoplývá rozlehlým prostorem v podobě zahrady, či alespoň terasy. Grilovat totiž můžeme díky elektrickému grilu i na balkóně bytu, protože nehrozí žádné nechtěné vykuřování sousedů.

V tomto článku vám představíme všechny výhody i nevýhody, které jsou spojené s vlastnictvím elektrického grilu. Skalní zastánci ohně a kouře dále číst zřejmě nebudou, ale ti z nás co si rádi vychutnají grilovanou dobrotu bez zdlouhavé přípravy uhlíků, bez kouře a bez závislosti na pěkném počasí, jistě v tomto článku naleznou pár tipů.

elektrické grily
Elektrická gril

ELEKTRICKÝ GRIL

Rozdíly v pokrmech připravovaných na moderních grilech na dřevěné uhlí, grilech plynových a grilech elektrických nejsou příliš velké, snad i mizivé. Pokud je grilovaná surovina pečlivě a kvalitně připravena, ugrilována podle potřeby strávníka, specifik grilu i vlastního pokrmu, získáme po přípravě na každém zmíněném grilu skvělou pochoutku.

Rozdíl je hlavně v čase nutném k přípravě grilu, doby, za kterou se vyhřeje na požadovanou teplotu, složitosti vlastního grilování a náročnosti jeho údržby a čištění.

Elektrické grily, tak zastávají roli grilu nejen nenáročného na přípravu před grilováním, snadného na ovládání během něj, ale i jednoduchého na čištění. Ocení jej zejména ženy, kvůli jednoduchému i bezpečnému provozu a možnosti jeho využívání v interiéru i venku. Tyto grily jsou zpravidla i menších rozměrů, proto jejich přenášení není žádným problémem i pro fyzicky méně zdatného jedince.
Elektrické grily jsou tak ideální variantou pro grilování ve městě.

Elektrické grily můžeme na základě jejich konstrukce rozdělit do dvou skupin na venkovní elektrické grily a grily kontaktní.

VENKOVNÍ ELEKTRICKÝ GRIL
Venkovní elektrické grily dělíme ještě na dva typy, a to na grily samostatně stojícího a grily stolní, které je nutné před grilováním umístit na nějaký podstavec. Oba dva typy se skládají z kotle, či vany, ve které je umístěna topná topná spirála, která zajišťuje potřebné rozpálení roštu. Pod ní je zpravidla nádobka určená na zachycení odkapávajícího tuku a šťáv.

Rošt elektrického grilu je nejčastěji litinový, ten je dostatečně odolný a zajišťuje rovnoměrné rozvádění tepla po celé své ploše.

Tyto grily jsou často opatřeny, stejně jako grily na dřevěné uhlí a grily plynové, poklopem, který zvyšuje možnosti využití grilu. Můžeme si však vybrat i z variant bez poklopu.

Gril má také na svém těle ovladač intenzity ohřevu topné spirály, a tak je možné snadno regulovat teplotu i v průběhu grilování.

Čištění elektrických grilů není nijak složité, vyčistíme pouze rošt a nádobku na odkapávající tuk a je hotovo.

KONTAKTNÍ ELEKTRICKÝ GRIL
Kontaktní elektrický gril, je spíše než na venkovní grilování, určen na použití v kuchyni. Má dvě grilovací plochy, mezi které se připravovaný pokrm zavře, a současně se tedy griluje z obou stran. Příprava masa i zeleniny se tak v něm zkrátí na polovinu.

Spíše než o grilování, v pravém slova smyslu, je příprava pokrmů na kontaktním grilu podobná tomu na pánvy. Kontaktní grily mají totiž také teflonový povrch.

grile elektrický
Elektrický gril

SPECIFIKA ELEKTRICKÉHO GRILU

Elektrické grily jsou charakteristické jednoduchou obsluhou, menšími rozměry, bezkouřovým provozem a snadnou údržbou. Jejich oblíbenost, zejména z těchto důvodů, stále stoupá.

Jaké jsou jeho výhody?

Elektrické grily jsou stále oblíbenější díky své bezpečnosti, které provoz na elektřinu zajišťuje. Obavy s používáním ohně, či plynu můžeme při grilování na elektřině hodit za hlavu.

Elektrické grily se vyznačují snadnou obsluhou. I absolutní začátečník si s tímto grilem bude rozumět. Jsou opatřeny i světelnou kontrolkou, která se rozsvítí ve chvíli, kdy je gril ke grilování připraven.

Elektrický gril je jediným typem grilu, který můžeme bezpečně používat i v interiéru, bez jakýchkoliv obav. Dopřát si tak můžeme nějaký grilovaný pokrm v teple domova i v zimě, či jinak nepříznivém počasí.

Jde o bezkouřový gril, proto nemusíme mít obavy při jeho použití i ve městech, například na balkonech bytových domů. Nikoho ze sousedů kouř obtěžovat nebude.

Co se týká velikosti, patří elektrické grily k těm menším. Výhodou to je nejen při jeho přemisťování, ale i při skladování.

Jaké jsou jeho nevýhody?

Hlavní nevýhodou elektrických grilů je jistě absence grilovací atmosféry, v podobě praskání uhlíků a vůně kouře. Pro ty, kteří se bez ohně a kouře při grilování obejdou, je však výborným řešením.

Bez elektřiny to zkrátka nejde. Elektrický gril tedy logicky nemůžeme využívat tam, kde není připojení do elektrické sítě.

Poslední nevýhodou elektrických grilů je patrně doba, za kterou jsou připraveny ke grilování. Záleží to samozřejmě na výkonu konkrétního grilu, ale průměrně jde o 20 až 30 minut.

gril na elektřinu
Elektrický gril

PARAMETRY, KTERÉ JE DOBRÉ SI OHLÍDAT

I u výběru grilu elektrického musíme sledovat několik parametrů, abychom si pořídily kvalitní, spolehlivý a odolný výrobek.

Co by kvalitnímu elektrickému grilu nemělo chybět?

MATERIÁL
Ať už vybíráme gril elektrický, plynový nebo gril na dřevěné uhlí, použití kvalitních materiálů je základem pro jeho dlouhou životnost.
I u elektrických grilů bychom měli zpozornět, pokud jsou nabízeny za podezřele nízké ceny. Většinou se jedná o výrobek z tenkých a nekvalitních materiálů, který se velmi záhy porouchá. Proto radši pořizujme elektrické grily od ověřených značek a nedejme na nejrůznější lákadla, v podobě akcí supermarketů a podobně.

KONSTRUKCE

Ruku v ruce s kvalitními a odolnými materiály jde u elektrických grilů i robustní, pevná a odolná konstrukce, která je vlastně základem grilů jakéhokoliv typu. Nehrozí poté jejich převržení, při nepříznivém počasí nebo nezbedných hrách našich ratolestí.

TEPLOTA

Při výběru elektrického grilu, klademe důraz i na snadno ovladatelné prvky regulace teploty. Ovládání a tedy regulování žáru při grilování, tak bude bez komplikací.

VÝKON

Výkon elektrického grilu se zvyšuje s růstem grilovací plochy. Proto před koupí

dobře promysleme, pro kolik strávníků budeme nejčastěji grilovat. Určíme si tím, v jaké velikostní kategorii elektrických grilů máme vybírat.

gril elektrický
Elektrický gril


Elektrické grily se vyznačují snadnou obsluhou a celoroční využitelností. Tím se od ostatních typů grilů zásadně liší. Někdo sice namítá, že pokrmy ugrilované na elektřině nejsou tím pravým grilovacím zážitkem, ve skutečnosti je však velmi těžké, ne-li nemožné, odlišit od sebe připravované maso na grilu elektrickém, plynovém, či tom na dřevěné uhlí.

Pokud ještě nejste rozhodnutí, jaký gril si pořídit a jste spíše na vážkách, přečtěte si článek, ve kterém jsme shrnuli základní výhody i nevýhody jednotlivých typů grilů. Najdete ho na našem blogu, a nese název Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!.

V podobném duchu, jako jsme zpracovali tento článek o grilech elektrických, vám ještě nabízíme další dva články. První o grilovací klasice s názvem Gril na dřevěné uhlí aneb grilováním se vším všudy a druhý o grilech plynových, nazvaný Plynový gril aneb rychlost a pohodlí na prvním místě.

Jako bonus přidáváme k přečtení ještě dva články s grilovací tématikou, nazvané Co si nezapomenout pořídit k novému grilu a Péče o grily a jejich údržba.

Přejeme vám, ať nový gril dobře a dlouho slouží. A pokrmy, na něm připravené, sklízejí jen ovace!