Co si nezapomenout pořídit k novému grilu

Elektrický gril, Gril, Gril na dřevěné uhlí, Grilování, Na zahradu, balkon, či terasu, Odpočinek na čerstvém vzduchu, Plynový gril, Pořizujeme

Léto je tu a s ním i stále oblíbenější grilování. Příprava vynikajících dobrot na čerstvém vzduchu, v obklopení rodiny, či přátel, co si přát více. Vůně grilovaného masa a zeleniny ve spojení s příjemnými teplými večery, prostě paráda.

set grilovacího nářadí
Grilovací nářadí

Pokud, se i vy řadíte mezi příznivce této stále oblíbenější záliby, gril jistě už vlastníte. Možná o jeho pořízení zrovna uvažujete a právě se rozhodujete, jaký si pořídit. V případě, že se zrovna nacházíte v této fázi cesty za grilovanými pochoutkami, nabízíme vám k přečtení hned několik článků, zabývajících se grilováním. V prvním, s názvem Grilovací sezóna je konečně tu, hurá!, se dozvíte, jaké vůbec existují možnosti ve výběru grilů. A následující tři články, s názvy Gril na dřevěné uhlí aneb grilováním se vším všudy, Plynová gril aneb rychlost a pohodlí na prvním místě a Elektrický gril aneb grilujeme, ať prší, sněží, či padají kroupy, se zabývají už konkrétními výhodami a nevýhodami jednotlivých grilů.

V tomto článku najdete řadu tipů, co si ke grilu ještě pořídit, bez ohledu na to, zda jde o gril na dřevěné uhlí, plynový gril, nebo gril elektrický. Grilování si tak nejen usnadníme, ale i zpříjemníme.

Existuje celá řada věcí, které se nám budou při grilování i po něm hodit. Grilovací příslušenství jsme proto pro vás rozdělili do několika kategorií, právě podle jejich použití, abychom usnadnili orientaci v této široké nabídce.

nářadí ke grilu
Grilovací nářadí

PŘÍPRAVA

Záleží samozřejmě na typu grilu, některé jsou na přípravu před vlastním grilováním náročnější, než jiné. Těmi nejnáročnějšími jsou samozřejmě grily na dřevěné uhlí, kde nám nachystání ohniště jistě nějakou chvíli zabere. Lopatka na uhlí, bude tím prvním, po čem sáhneme. Hodit se bude i zapalovač nebo zápalky, a dobrým pomocníkem při rozdmýchávání ohně nám bude horkovzdušná pistole. Ta samozřejmě není nutností.

Ke grilu plynovému nám bude stačit připojit plynovou bombu a zažehnout plamen zapalovačem. Ten je však u mnoha modelů integrovaný do samotného grilu.

Nejméně náročné jsou grily elektrické, které nevyžadují prakticky žádnou přípravu před zahájením grilování. Gril postačí připojit do elektrické sítě, zapnout jej, nastavit požadovanou teplotu a vyčkat na jeho dostatečné zahřátí.

grilovací kleště
Grilovací nářadí

GRILOVÁNÍ

Grilovací nářadí je důležité pro snadnou manipulaci s pokrmy, která je podstatná pro jejich dokonalou přípravu. Grilovací nářadí můžeme pořizovat v sadách, ale i jednotlivě. Obsahují například kleště, vidličku, obracečku, mašlovací štětec, porcovací nůž, ale třeba i grilovací jehly, drátěný kartáč nebo škrabku.

Pokud jsme milovníky hamburgerů, nesmí nám v repertoáru rozhodně chybět lis na hamburgery, které nám usnadní jejich výrobu a budeme mít jeden jako druhý. Grilování ryb, křehčího masa i zeleniny nebude žádný problém s mřížkami na grilování různých rozměrů. Grilované kuře si můžeme užít díky grilovací jehle, kterou budeme otáčet ručně nebo si rovnou pořiďme grilovací jehlu s motorkem. Poté se o pravidelné otáčení nebudeme muset vůbec starat, postačí jen kuřátko občas potřít marinádou. Při přípravě oběda se tak můžeme věnovat i jiným činnostem.  A co takhle grilované špízy? K jejich přípravě nám postačí dokoupit sadu jehel na špíz a další pokrm tak může rozšířit náš gastronomický repertoár.

Pokud máme gril na dřevěné uhlí, je v rámci zdravější přípravy pokrmů vhodné používat grilovací tácky. Ty zabraňují přímému odkapávání tuku a šťáv přímo do ohně, kde shoří a vzniklý kouř s potencionálně nebezpečnými látkami ulpívá na mase a dalších grilovaných dobrotách.

Ochrana při vlastním grilování je také důležitá, nezapomínejme na to. Nejedná se ale pouze o ochranu oděvu, v podobě grilovací zástěry, ale i ochranu před žárem, v podobě žáruvzdorných rukavic na grilování, díky kterým budeme moci sáhnout i na rozpálené části grilu.

V případě, že se grilovací party protáhne až do nočních hodin, může přijít vhod i nějaké to dodatečné světlo, abychom měli neustále dokonalý přehled o situaci na roštu. Posloužit nám může reflektor, který poskytuje velké množství světla, nebo jen malá LED lampička s magnetem, která je přímo určená na připevnění ke grilu.

V případě opotřebení roštu, je možné u většiny grilů pořídit náhradní. Nebo má řada grilů možnost dokoupení různých grilovacích ploch, například litinový plát nebo kámen na pizzu. Na nich budeme moci připravovat, mimo pizzy, například i zeleninu a sýry, či jiné, křehčí, pokrmy bez jakýchkoliv obtíží.

drátěný kartáč
Kartáč na čištění grilu

ČIŠTĚNÍ

Po každém grilování, které si bezpochyby všichni zúčastnění užily, bohužel vždy přijde i ta méně oblíbená činnost, kterou je čištění grilu. Není však dobré s čištěním příliš otálet. Čištění by mělo předcházet vypálení roštu velkým žárem, který zbytky pokrmů přemění na popel, a ten bude jednodušší odstranit.  Ideální je proto se do čištění pustit hned po konci grilování, jakmile gril zchladne natolik, aby se na něj dalo snadno máknout. Nečistoty se totiž nejlépe odstraňují z ještě teplého roštu. Pokud jej necháme jen tak, zbytky jídla na něm zaschnou a boj s nimi po několika hodinách, či dnech, už bude opravdu urputný. Platí tedy čím dřív, tím lépe.

Vyčištěný gril tak bude nachystaný na další grilování, bez jakéhokoliv zdržování. Skvěle nám pomohou čistící sety na gril, které obsahují různé kartáče a škrabky. Příslušenství na čištěná grilu může být i součástí sad grilovacího nářadí. Bližší informace, postupy a typy při čištění grilů na dřevěné uhlí, grilů plynových i grilů elektrických, jsme pro vás sepsali v samostatném článku, a názvem Péče o grily a jejich údržba.

obracečka
Grilovací nářadí

OCHRANA

Nakonec nezapomeňme na ochranu grilu, před nepříznivým počasím i náhodným poškozením. Pokud nebyl ochranný obal již součástí vašeho grilu, je dobré si jej pořídit. Jsou nepromokavé, takže snadno gril ochrání před deštěm. Pokud gril v sezóně zakrývat nechceme, je dobré jej zabalit alespoň mimo sezónu, kdy jej nepoužíváme. Ochranný obal gril ušetří i před náhodným poškrábáním, které se při jeho zazimovávání může opravdu snadno přihodit, o prachu ani nemluvě. Jde sice jen o kosmetickou vadu na kráse, ale i tak jistě budeme radši, když gril bude dlouhou dobu, pokud možno, bez škrábanců. Řádně vyčištěný a uschovaný grilochranném obalu, bude na začátku grilovací sezóny prakticky okamžitě nachystán k použití. A to oceníme opravdu všichni.



Grilovací nářadí je zkrátka neoddělitelnou součástí, nutnou k dokonalému a snadnému grilování, se vším všudy. Vybírat můžeme z celé řady doplňků, a tak opravdu není problém pomůcky přizpůsobit konkrétním požadavkům grilovacího mistra.

Tak vytáhněme gril a hurá na grilování!